Hej, hej!

Ostatnio spontanicznie b臋d膮c u znajomych nad jeziorem, ujrza艂am na 艂膮ce MAS臉 mniszk贸w lekarskich i od razu skojarzy艂am to z wpisem Justyny :) Za艣wieci艂a mi si臋 lampka i zebra艂am prawie 1000 kwiatk贸w! Na Instastories zag艂osowali艣cie za osobnym wpisem na temat miodu majowego, wi臋c oto i on :)

Syrop z mniszka lekarskiego zwany miodem majowym znany jest ju偶 od bardzo dawna i sama nazwa wskazuje, 偶e najlepsza pora na zebranie tych kwiat贸w to maj :) Czyli macie na to jeszcze p贸艂 miesi膮ca! Najlepiej szuka膰 mniszk贸w na 艂膮kach, a unika膰 takich rosn膮cych przy jezdni.

Mniszek lekarski, czyli niepozorny, rosn膮cy wsz臋dzie i uznawany za zb臋dny chwast, posiada mas臋 w艂a艣ciwo艣ci leczniczych:
馃尰 przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwmia偶d偶ycowe
馃尰 antyoksydacyjne
馃尰 艂agodzi b贸l gard艂a i leczy infekcje g贸rnych dr贸g oddechowych
馃尰 poprawia odporno艣膰
馃尰 u艂atwia trawienie
馃尰 reguluje prac臋 w膮troby
馃尰 wzmacnia organizm
馃尰 zawiera potas, magnez, krzem i 偶elazo
馃尰 obni偶a poziom cukru
馃尰 dobry 艣rodek moczop臋dny

W kwiatach mniszka znajdziemy du偶o witaminy C, A, D, karotenoidy i flawonoidy 

No c贸偶, uwa偶am, 偶e s艂owo ‘lekarski’ w nazwie do czego艣 zobowi膮zuje :-)

Sk艂adniki:
馃嵂 ok. 400 g艂贸wek z szypu艂k膮
馃嵂 1l wody
馃嵂 1 kg cukru
馃嵂 1 cytryna

Jak ju偶 wspomnia艂am na pocz膮tku, ja zerwa艂am podw贸jn膮 porcj臋 kwiatk贸w, a nawet mog艂o by膰 1000 g艂贸wek :)

Przygotowanie:


1. Rozsypujemy kwiatki na r臋cznik papierowy na 30 minut, aby wszystkie ma艂e 偶yj膮tka mog艂y z nich bezpiecznie wyj艣膰.



2. Wrzucamy g艂贸wki do garnka, ale ja i tak robi艂am to cz臋艣ciami upewniaj膮c si臋, 偶e w 艣rodku ju偶 nie ma 偶adnych robaczk贸w :) 

3. Zalewamy ca艂o艣膰 wrz膮tkiem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Nast臋pnie wrzucamy pokrojone w plastry cytryny, mieszamy i zostawiamy na 12 godzin. Ja o 22:00 zako艅czy艂am t膮 cz臋艣膰, nast臋pn膮 zacz臋艂am o 10 rano.

4. Ca艂o艣膰 podgrzewamy i dodajemy cukier. Mieszamy i czekamy a偶 si臋 rozpu艣ci. Ja gotowa艂am wszystko przez ok. 2h :)
5. Nast臋pnie nak艂adamy gaz臋 i odcedzamy chochl膮 syrop i wlewamy do s艂oik贸w.
6. Zgodnie z instrukcj膮 Justyny, gor膮ce s艂oiki zawin臋艂am w koc na 2-3 h, potem postawi艂am do g贸ry dnem :) 
GOTOWE!
Konsystencja syropu jest lej膮ca, smakuje jak mi贸d z dodatkiem mniszka :)

Zastosowanie
Mo偶na nim s艂odzi膰 herbat臋 lub za偶ywa膰 doustnie. Zaleca si臋 spo偶ywa膰 max. 3 艂y偶eczki dziennie.

Przeciwwskazania
Syropu nie mog膮 za偶ywa膰 osoby z nadkwasot膮 偶o艂膮dka lub z wrzodami. Nale偶y skonsultowa膰 si臋 z lekarzem przy niedro偶no艣ci jelit czy dr贸g 偶贸艂ciowych. Z uwagi na cukier, nie jest polecany cukrzykom.

Powiem Wam, 偶e nigdy wcze艣niej nie tworzy艂am takich domowych, zdrowych skarb贸w, a 偶a艂uj臋, bo satysfakcja jest wielka! Zw艂aszcza, 偶e wi臋kszo艣膰 s艂oik贸w odda艂am bliskim osobom i czuj臋 si臋 z tym 艣wietnie :) W ko艅cu oni i ja b臋dziemy zdrowi! :)

Teraz jest ju偶 ostatni czas na te wytwory, wi臋c dajcie koniecznie zna膰 czy Was zainspirowa艂am, a mo偶e kto艣 planuje tak膮 produkcj臋 za rok? 

Buziak!

殴r贸d艂o:
http://www.poradnikzdrowie.pl/


Serdecznie zapraszam do 艣ledzenia post贸w na bie偶膮co :-)
1

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *