
1. BRUSCHETTA Z PESTO I SUSZONYMI POMIDORAMI

Co potrzebujemy:
⬥ 2 bagietki lub chleb włoski (np. z Lidla)
Rozkosz dla podniebienia, serio :D
2. KORECZKI CAPRESE

Co potrzebujemy:
⬥ małe wykałaczki
⬥ pomidorki koktajlowe np. w kubku
⬥ mozarella kuleczki
⬥ świeża bazylia w doniczce
⬥ oliwa z oliwek
⬥ przyprawy: bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Wlewamy oliwę z oliwek do szklanki ok. 1/3 pojemności, wsypujemy na oko bazylię, trochę soli i pieprzu, mieszamy, odstawiamy.
2. Kroimy na pół pomidorki i mozarellki, zrywamy listki bazylii :-)
3. Na wykałaczki nabijamy kolejno: pomidorek, mozarella, bazylia tak jak widać na zdjęciu.
4. Całość polewamy Naszym sosikiem z oliwy z oliwek.
Mmmm smaczne i zdrowe! :-)
3. KIESZONKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z CAMEMBERT I SZYNKĄ

Co potrzebujemy:
⬥ ciasto francuskie np. z Biedronki
⬥ keczup
⬥ szynka np. drobiowa :-)
⬥ ser camembert
⬥ żółtko
Ten kto kocha camembert, ten MUSI to zrobić!
4. ROLLSY Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Co potrzebujemy:
⬥ szpinak mrożony
⬥ ser feta
⬥ jogurt naturalny
⬥ 2-3 ząbki czosnku
⬥ sól, pieprz
⬥ żółtko
5. MINI WRAPY

Co potrzebujemy:
⬥ placki tortilla (u mnie pełnoziarniste z Lidla)
⬥ szynka drobiowa
⬥ ser żółty np. Gouda lub Edam
⬥ papryka
⬥ serek śmietankowy np. Almette
⬥ keczup
⬥ sałata masłowa
⬥ folia spożywcza
⬥ sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rozkładamy placki, smarujemy je serkiem lub serkiem i keczupem.
2. Następnie kładziemy sałatę masłową, potem szynkę, dwa plastry sera, na to poziomo cztery paseczki papryki w dwóch rzędach. Doprawiamy trochę solą i pieprzem. Ważne jest by w górnej części placka zostawić wolne miejsce, bo tam będziemy go zamykać.
3. Następnie zwijamy placek w bardzo ciasny rulon. Owijamy go folią spożywczą i chowamy do lodówki (o ile robimy je parę h przed imprezą)
4. Kroimy Nasz rulon na małe kawałeczki ! Zawsze można nabić je wykałaczkami :-) Ja tym razem wybrałam sposób leżący wrapów.
Gotowe! Jest to chyba najbardziej popularna zagrycha :D
6. MISA FIT Z DIPAMI

Co potrzebujemy:
⬥ 2 marchewki duże
⬥ seler naciowy
⬥ papryka
⬥ brokuły
⬥ ogórek świeży
DIP NR 1 – hamburgerowy
⬥ keczup
⬥ jogurt naturalny
⬥ łyżka majonezu
⬥ przyprawa: słodka papryka
⬥ sól, pieprz
DIP NR 2 – tzatziko-czosnkowy
⬥ jogurt naturalny
⬥ łyżka majonezu
⬥ koperek świeży
⬥ 2 ząbki czosnku
⬥ sól, pieprz
DIP NR 3 – średnio pikantny
Z Lidla

Przygotowanie:
1. Kroimy na paski paprykę, ogórek, seler naciowy i marchewkę. Gotujemy w wodzie różyczki brokuła.
Z dipami myślę, że wszystko jest jasne jak przyrządzić, widząc składniki. Fajnie wyglądają dipy na środku talerza, a na około nich warzywa, jednak ja nie miałam do tego odpowiedniego naczynia. :-)
Smaczna i zdrowa zagrycha :-) Oczywiście nie musicie do dipów dodawać majonezu.
Miałam w ogóle wizję by wszystkie te talerze super wystroić, ale w sumie nie wyrobiłam się z czasem i na koniec pomagali mi goście <3 i nie miałam czasu na dyrdymały :D Na pewno będę sobie testować nowe przekąski gdy tylko znowu będę musiała coś przyszykować :-) Postaram się też o więcej zdjęć, bo właściwie dopiero w połowie przygotowań zdałam sobie sprawę, że mogłabym zrobić fotki w trakcie tworzenia :D
Mam również prośbę do Was! Jeśli zdecydujecie się zrobić coś z powyższej listy to dajcie znać jak smakowało :) W komentarzach tutaj, w wiadomości na Insta lub Instastories czy na FB. Dzięki :)
Buziak!



